Bureauleer vernieuwen.
Wanneer een bureaublad versleten raakt moet het op enig moment worden opgeknapt. Het mooiste is dan toch om leer te gebruiken.
Bij dit bureau werd voor een mooie blauwe kleur gekozen, anders dan het standaard groen en toch heel mooi.
Nog mooier als ook de ladebodems met hetzelfde leer worden ingelegd!
Natuurlijk is bordeaux rood voor een bureau ook heel mooi>
Restauratie van een stoel.
Deze stoel had loszittende verbindingen. De beweging in de stoel werd echt onaangenaam, er moest iets gebeuren.
Halve maatregelen volstaan niet in zo'n geval. De stoel moet uit elkaar, te beginnen met het slopen van de bekleding.
Tijdens het slopen blijken regels flink kapot. Dit komt door de vele spijkers voor het stofferen en voor het binnenwerk van de stoel.
In de levensloop van de stoel is deze een aantal keren opnieuw gestoffeerd, dat is te merken aan het houtwerk.
Uiteindelijk moet de hele stoel uit elkaar.
Nu begint het opbouwen. De stoel wordt weer in elkaar gelijmd en het hout wordt bijgewerkt. Opnieuw stofferen en er is weer een nieuwe stoel.
Gestoffeerd met bij ons uitgezochte stof!
Gebroken poot vervangen
Van een iepenhouten stoel wordt hier een gedraaide poot nagemaakt. De stoel ligt direct achter de draaibank zodat telkens gemeten kan worden.
De poot was zodanig gebroken dat lijmen niet meer mogelijk was, een nieuwe maken dus.
Het gat voor de dwarsregel die in de poot gaat moet in een hoek geboord worden. De graden opnemen en deze scherp in de gaten houden bij het boren van het gat.
De poot neemt geleidelijk de juiste vorm aan. Nadat de poot in de stoel is gelijmd wordt deze in de kleur van de stoel gebeitst en afgewerkt.
Nadat de poot in de stoel is gelijmd wordt deze in de kleur van de stoel gebeitst en afgwerkt.
Notenhouten stoel
Stoel uit de 18e eeuw, Engels, notenhout met snijwerk. Afgebroken poot en losse leuning werden weer gelijmd waarbij de voorregel van de stoel werd voorzien van een nieuwe "losse" pen omdat de oude geheel vernield was.
De restauratie van een notenhouten secretaire
De restauratie begint met het inventariseren van wat er gedaan moet worden. Als de vorige restauratie al wat langer geleden is zijn er altijd wel een aantal structurele zaken aan te pakken. Afhankelijk van het gebruik van een meubel moet antiek meestal wel na 50 jaar worden gerestaureerd.
Bij deze secretaire is het eikenhouten binnenwerk flink gekrompen, ook door de centrale verwarming in onze huizen heeft antiek het zwaar te verduren. Zo zijn de bodems van de laden zeer sterk gekrompen waardoor de delen los van elkaar komen te zitten, doorbuigen en er scheuren ontstaan en er scherven en stukken af vallen.
Afgebroken delen en scheuren worden weer gelijmd. Hierdoor krijgt de bodem weer verband en is weer veel sterker dan hij was. Te veel lijmtangen heb je niet gauw.
Op foto links worden stukken losgelaten fineer vastgelijmd en ook de "blazen" in het fineer worden weer vlakgemaakt en gelijmd.
Op de foto rechts is te zien dat het binnenwerk van de secretaire sterk is doorgezakt. Hiervoor moet een contructieve oplossing komen.
Op de foto links wordt de laklaag van cellulose weggehaald. De lak vergeelt sterk waardoor de kast kanariegeel wordt in plaats van prachtig geel/bruin met zwarte lijntjes. De kast hoort in de was te staan, dat gaan we dus doen.
Op de foto rechts worden loopvlakken onder een lade aangebracht. Hierop loopt de lade en slijtage vindt nu weer plaats op deze loopvlakken en niet op de kast.
De profielen van deuren zijn vervormd en hebben zich losgewerkt. Door krimp is er ruimte tussen de vele kleine deeltjes onstaan die moet worden opgevuld met nieuwe stukjes profiel, die overigens van kops hout zijn gemaakt. Ook het wortelfineer zit op veel plaatsen los en werd weer vastgelijmd.
Het eindresultaat. Onder- en bovenkast zijn weer herenigd. De kleur is weer zoals ze moet zijn en alles is weer heel.
Restauratie van een wieg.
Het bestaande onderstel was verwoest door houtworm. Door het onderstel nieuw te maken kan de wieg weer dienst doen.
Na het in kleur beitsen en afwerken is de wieg weer zoals het hoort.
Coulissentafel + 1830 tijdens en na restauratie